De mannen van de WIT komen eraan

Nederland heeft een unieke kennispositie op het gebied van watertechnologie. Levert dat ons ook wat op? We zijn in Nederland heel goed in het bedenken en uitvoeren van nieuwe dingen, innovaties ontwikkelen, maar we zijn niet zo goed in de vermarkting ervan. De vraag is er, het aanbod ook, we moeten alleen nog leren om het aanbod naar de vraag te brengen. Dat zegt Tom Vereijken, sinds kort Directeur Innovatiebureau Watertechnologie bij het Nederlands Water Partnership (NWP) in Delft.

Door Wilfried Kocken

We hebben zoveel aan kennis en kunde in huis, dat we gebaat zijn bij een goede organisatie van de marktmogelijkheden, vertelt Vereijken verder. Vanuit Europa (European Water Partnership, EWP) en Nederland (NWP) wil ik daarom de organisatiestructuur verbeteren en de Europese netwerken inzetten als kanalen om counterparts te bereiken, om business te ontwikkelen. Dat is de kern van mijn opdracht. Geen politiek lobby-werk, maar op basis van inhoud laten zien wat de technologische mogelijkheden zijn.

Aanjagers

Een kerntaak van het NWP is het regisseren van het netwerk-denken. Vereijken: We bouwen aan een netwerk van alle stakeholders in de watertechnologiewereld en brengen samenhang in themas en regios. Voor het op gang brengen en houden van de Nederlandse innovatiemotor hebben we toen bedacht, we hebben mensen nodig die makelen, die schakelen, die bemiddelen, een soort aanjagers dus.
Sinds eind vorig jaar heeft het NWP nu zes Mannen van de WIT (Watertechnologie Innovatie Team) aangesteld. Ze werken in deeltijd, vanuit hun positie in de watersector. Dat hebben we bewust zo ingericht omdat we mensen zochten die al veel verstand hebben van het naar de markt brengen van innovatieve technologieën. Die kennis willen we gebruiken om new business op te pakken. De mannen willen ondernemers overtuigen met realistische ideeën uit het veld. Ze hebben bijvoorbeeld als opdracht om consortia te genereren die werken aan een researchproject, een demonstratie-installatie te realiseren of om een aantal patenten in de markt te brengen. Daarnaast kijken we naar de export van watertechnologie, ook die wordt gemeten. De mannen van de WIT werken vanuit het veld, het NWP fungeert als achtervang.

Eredivisie

Ondernemers krijgen aan de hand van voorbeeldprojecten te zien wat de aanpak is en waar dat toe kan leiden. De eerste bijeenkomst waar dat gebeurt vindt plaats op 27 mei. Vereijken: De kracht van de mannen van de WIT zit vooral in het tonen van concrete initiatieven. Bottom up, met de laarzen in de modder en dan aan het werk, dat is de spirit die we willen uitdragen. Vandaar dat we het nu over de mannen van de Wit hebben als we over de innovatiemakelaars praten. Ze overbruggen de kloof tussen kennis en praktijk, stellen het NWP-netwerk ter beschikking en regisseren een succesvolle aanpak. De demonstratiebijeenkomsten zullen regionaal worden georganiseerd, per regio laten we zien wat we kunnen betekenen, overal in Nederland. Het NWP loopt met deze aanpak voorop en wil de Nederlandse best practices in de etalage zetten om daarmee anderen te stimuleren hun innovaties door te ontwikkelen naar de eredivisie van de internationale waterwereld.

Water Stewardship

Er vindt momenteel een omslag plaats in het denken over watergebruik omdat veel waterverbruikers gaan inzien dat water niet langer een utility is, maar een risicofactor. In veel landen hebben bedrijven er al mee te maken, ofwel vanwege schaarste, of omdat ze grondwater onttrekken dat vervolgens niet meer beschikbaar is voor de lokale bevolking. Dat gebeurt bijvoorbeeld in India waar grote brouwerijen zich realiseren dat als ze niet meer aan voldoende water kunnen komen, hun business stil ligt. Vereijken: Daarom hebben we vanuit EWP een nieuw initiatief ontwikkeld, het Water Stewardship. Daarin willen we verbruikers die duurzaam met water omgaan onderscheiden en als voorbeeld stellen. Vervolgens gebruiken wij die voorbeelden om awareness te genereren hoe je met de kwaliteit en beschikbaarheid van water om moet gaan. We noemen dat het Aquawareness-programma. Dat bereiden we momenteel voor met verschillende grote partijen, zoals Shell, Nestlé en IBM. Het Aquawareness-programma wordt gedragen door de Europese Commissie en het Europarlement en wordt op 30 juni officieel gelanceerd in Brussel. Ook dit programma is net als het innovatie-programma regionaal opgezet, er worden vanuit regios in Europa projecten opgebouwd. Nederlandse regios kunnen daarbij een belangrijke voortrekkersrol vervullen.

Innovatieprogramma Watertechnologie

De mannen van de WIT maken deel uit van het Innovatieprogramma Watertechnologie. Dit programma is gericht op technologie-ontwikkeling en exportbevordering van Nederlandse watertechnologiekennis. NWP, Senter Novem en het Technologisch Topinstituut Watertechnologie Wetsus werken nauw samen om dit programma tot een succes te maken. Het programma wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van Economische Zaken.

Meer informatie
www.watertechnologie.com 

Heeft u een veelbelovende technologie op papier of in handen?

Het Watertechnologie Innovatie Team helpt bedenkers van kansrijke producten hun idee of prototype te ontwikkelen tot een succesvol exportproduct. De zes mannen werken ieder aan bijzondere innovaties die duurzame oplossingen bieden voor de toekomst. Bijvoorbeeld een uitvinder die een decentraal systeem van mestwaterzuivering heeft bedacht, maar onvoldoende expertise had om het totale proces te automatiseren. De mannen van de WIT vonden partners voor de procesautomatisering en technische ondersteuning, hielpen bij de juiste vergunningen en zorgden voor een mogelijke verkoper. Er staat nu een demonstratiereactor en er is een opdracht voor dertig installaties. Wilt u een innovatie op de markt brengen? Raadpleeg de mannen van de WIT bij het NWP.

Meer informatie
Innovatiebureau Watertechnologie
p/a NWP
Postbus 3015
2601 DA Delft
T: 015 215 1892
E: mannenvandewit@nwp.nl

De artikelen van Change Magazine worden door onze eigen redactie vervaardigd. Ze zijn vrij te gebruiken, gaarne met bronvermelding. U kunt zich ook gratis abonneren op Change Magazine. Het volgende nummer ontvangt u zonder kosten in de brievenbus.

Domein: Water