Veel glas kan weer

Wonen en werken omringd door veel groen en veel glas en in het hele jaar door aangename binnentemperaturen en schone lucht. In combinatie met tenminste 80% energiebesparing. Kan dat? Volgens Peter Oei van het Innovatie Netwerk kan het.

Door Bas Barkman

Het is bewezen: voldoende daglicht en een groene omgeving zijn goed voor de mens – de ultraviolette bestanddelen voor de geestelijke balans en het groen voor de luchtzuiverende werking. Toch was veel groen in huizen en gebouwen lange tijd niet bijster populair. Met name omdat er voor de goede groei van groen veel daglicht nodig is en dus ook veel glas, dat weer als nadeel heeft dat het bij veel zon de warmte binnen ‘ophoopt’ en voor onaangename temperaturen zorgt. Maar die tijden zijn voorbij. Veel glas kan weer, vooral dankzij innovaties uit de glas- en tuinbouw en de mogelijkheden om de daar ontwikkelde technieken toe te passen in de woning- en utiliteitsbouw. Het leverde een nieuwe bouwconcept op: Bouwen met Groen en Glas. Peter Oei van het Innovatie Netwerk en directeur Stichting Innovatie Glas Tuinbouw (SIGN) was de drijvende kracht achter het concept.
 
Centraal in het bouwconcept staat de notie dat koelen feitelijk warmte oogsten is. Nieuwe warmtewisselaars zoals de Fine Wire Heat Exchanger (FiWiHex) maken het mogelijk om ook in woningen en gebouwen het klimaat goed te beheersen. Het systeem is in staat om warmte te ‘oogsten’ en op te slaan, klaar voor gebruik als het kouder wordt. En als het te warm is kan het systeem ook in korte tijd zorgen voor aangename koeling. Het nadeel – te veel warmte – is een voordeel geworden: koelen is warmte oogsten met de FiWiHex. Oei: “Geen koude lucht van energie vretende airco’s meer in je nek. Die kunnen allemaal de deur uit. Met dit systeem heb je een zeer lage temperatuurverwarming en een hoogtemperatuurkoeling; de temperatuurverschillen zijn veel kleiner waardoor het prettiger is om in een ruimte te verblijven.”
 

Klimaatneutraal concept

Toen Peter Oei ‘Bouwen met groen en glas’ eind vorig jaar in Amsterdam lanceerde, sprak hij de wens uit dat de gemeente bereid zou zijn om twintig woningen volgens het concept te willen bouwen. Oei wist zich gesteund door Ronald Huikeshoven, directeur AM Wonen, de op een na grootste huizenbouwer van Nederland. Hij wil die woningen graag bouwen. Huikeshoven: “Bedrijven hebben de verplichting om een bijdrage te leveren an de vermindering van de CO2 uitstoot. Dit concept heeft niet alleen het voordeel dat het lichte en aangename woningen oplevert, maar ook dat het klimaatneutraal is.” AM is van plan om in toekomstige projecten met gebruik van de nieuwe warmteopslagtechnieken onder de grond de energiebeheer in eigen hand te houden.
 
En de woningen in Amsterdam? “Die gaan er  komen,” zegt Huikeshoven. “Op een locatie ergens in Amsterdam-Noord, daar zijn we nog niet helemaal uit. Maar ik heb vertrouwen, de verantwoordelijke wethouder is ook enthousiast.”
 

De Smart Skin

Peter Oei, die al twintig jaar onderzoek doet naar verbeteringen in bouwen, heeft veel positieve reacties op het concept gekregen. “Interesse is goed, maar we zullen moeten afwachten in hoeverre het mainstream gaat worden meer licht toe te laten in woningen en gebouwen.”
Wat kan helpen is nog een nieuwe vinding, die ontwikkeld is nadat het boek ‘Bouwen met glas en groen’ uitkwam. Het is een innovatieve manier om met glas een ruimte te koelen of te verwarmen: de Smart Skin. Oei: “Het is een bijzonder materiaal dat licht doorlaat, maar ook in staat is om warmte te oogsten en te koelen; een soort driedubbele vloerverwarming in dubbel glas. Het eerste prototype is er al en blijkt goed te functioneren. Samen met een glasmontagebedrijf ontwikkelen we het systeem nu verder voor de eerste 28 woningen.

Voor meer informatie:

Peter Oei, 070-3785732, p.t.oei@innonet.agro.nl, www.bouwenmetgroenenglas.nl
Ronald Huikeshoven, 020-4949201, ronald.huikeshoven@am.nl, www.am.nl

11 februari 2008

Domein: Duurzaam gebouwde omgeving