Zeeland als wateretalage

Deltacommissie: veiligheid voor overmorgen

De bakermat van de Deltacommissie is Zeeland. De watersnoodramp van 1953 dwong Nederland tot actie. Met de aanleg van de Deltawerken was ons land weer veilig. En dat is nog altijd zo, zegt Cees Veerman, voorzitter van de in 2007 ingestelde tweede Deltacommissie, maar voor de veiligheid op lange termijn is meer nodig. Voor het IPO-blad Provincies spreekt Cees Veerman met de Commissaris van de Koningin in Zeeland, Karla Peijs. Hieronder een impressie.

Baud Schoenmaeckers

Begin september komt de Deltacommissie met haar advies aan het kabinet. Hierin vervat de Staatscommissie voor Duurzame Kustontwikkeling zoals zij officieel heet, een visie voor een waterveilig Nederland voor 2100 en verder. Veerman: "We hebben wetenschappers gehoord en onderzoek laten uitvoeren, we hebben presentaties gekregen, briljante waterbouwers laten vertellen, we zijn de provincies langs geweest, hebben gemeenten aangehoord, waterschappen. We hebben ons goed laten informeren en hebben wensen meegenomen. Deze informatie wordt meegewogen in het advies".

Karla Peijs en ziet uit naar het advies. Door onze positie als delta, willen wij graag van Zeeland een etalage maken. Als uit de visie plannen komen waarvoor moet worden geëxperimenteerd, willen we dat in Zeeland doen. Er is gesproken over eilanden. Die zou je voor de Westerschelde kunnen uitproberen, met voorzieningen erop zodat ook aan de functie duurzame energie kan worden voldaan. De Westerschelde is het enige gat dat open is. Bij opstuwing kunnen Antwerpen en Zeeland onderlopen.

Exportproduct

Veerman: Wij zijn bezig te achterhalen wat zeespiegelstijging voor zowel de Westerschelde als Antwerpen betekent. We hebben een middag belegd met specialisten en we zijn bij de nieuwe Vlaamse premier Kris Peeters geweest. Hij was onder de indruk van wat wij hem vertelden. Want het gaat niet alleen om de haven, maar om de veiligheid van de hele stad. We hebben ook de kansen en mogelijkheden besproken. De reacties bevestigden mij dat we als commissie de zee niet alleen als een bedreiging moeten neerzetten.
Peijs: Mee eens. We moeten weten wat de zee kan doen, het land veilig voor haar maken en haar niet alleen als vijand beschouwen. We zoeken deze keer niet alleen een veilig land, maar ook een veilige zee. Die bovendien een bron van mogelijkheden is. Want er liggen talloze kansen. Nu hebben wij de best beveiligde delta van de hele wereld. En dat kan zo blijven. Dan hebben we er weer een fantastisch exportproduct bij.

De volledige versie van het interview met Veerman en Peijs is gepubliceerd in Provincies, het maandelijkse magazine van het Interprovinciaal Overleg (IPO). Nummers zijn op te vragen via tel. 070 799 98 40, provincies@sdu.nl of www.sdu.nl

24 juni 2008

De artikelen van Change Magazine worden door onze eigen redactie vervaardigd. Ze zijn vrij te gebruiken, gaarne met bronvermelding. U kunt zich ook gratis abonneren op Change Magazine. Het volgende nummer ontvangt u dan zonder kosten in de brievenbus.

Domein: Water