Betere bescherming koraal Caribisch Nederland

Voor zes natuurprojecten op Bonaire, Sint Eustatius en Saba stelt staatssecretaris Sharon Dijksma € 7,5 miljoen beschikbaar. De projecten versterken niet alleen de natuur, maar dragen ook bij aan versterking van de landbouw, toerisme of lokaal ondernemerschap. 

  

"Onze eilanden in Caribisch Nederland zijn een perfect voorbeeld waar ecologie en economie elkaar kunnen versterken," zegt Dijksma op de website van de Rijksoverheid."Een gevarieerde en goed onderhouden natuur is aantrekkelijk voor bewoners, maar trekt ook meer toeristen."

Voor Bonaire is ruim €1,1 miljoen beschikbaar gesteld voor natuurprojecten die toerisme, ondernemers en landbouwers stimuleren. Een onderdeel is een betere bescherming van het koraal, waar veel duikers op afkomen. Onder meer door het beheer van loslopende geiten op het eiland te verbeteren, die het koraal bedreigen door voor erosie te zorgen.

Dijksma trekt €600.000 uit voor natuurherstel op het eiland St Eustatius en stelt de lokale natuurorganisatie in staat trainingen op te zetten en het beheer van de natuurgebieden te verbeteren. Saba ontvangt ongeveer €500.000 voor het herstel van wandelpaden door natuurgebieden, die één van de belangrijkste toeristische attracties zijn.