Eerste Nederlandse zilte pieper

De eerste zouttolerante aardappel lijkt gevonden, en is het resultaat van een proef van Nederlandse aardappelkwekers en het Zilt Proefbedrijf. De zilte pieper zou ideaal zijn voor Nederlandse boeren, die met landbouwgrond in kustgebieden vaak te maken hebben met verzilting.
 

Door Daniëlle van Gils

Omgaan met verzilting

Verzilting van landbouwgrond in kustgebieden, onder meer door zeespiegelstijging, vormt een nachtmerrie voor agrariërs. Binnen 10 jaar zal 150.00 hectare landbouw verzilten, met name in de kustgebieden van de Waddeneilanden, de kop van Noord-Holland en Zeeland. Het grootste deel daarvan komt doordat zout water de gronden binnendringt, door een stijgende zeespiegel. "Je kunt de verzilting proberen tegen te houden door meer zoet water rond te pompen. Het IJsselmeer anderhalve meter omhoog, je kunt desnoods heel Nederland onder water zetten. Maar vroeg of laat komt de vraag: waarvoor doen we dat eigenlijk? De maatschappelijke kosten worden te hoog. Dus moet je anders denken. Misschien kun je leren omgaan met een zekere mate van verzilting. En dan kijken waar de kansen zitten voor boeren", vertelt Willem Brandenburg, wetenschapper Agrosysteemkunde aan de WUR, in een artikel van het agrarisch tijdschrift Boerderij.

Een van die mogelijke kansen: een aardappel die tegen zout water kan. De zilte pieper. Op Texel zijn de eerste zilte piepers geoogst. De proef met een specifiek Nederlands aardappelras moet uitwijzen of het ras zout water verdraagt. Al eerder ontdekten onderzoekers een zouttolerant aardappelras. Nu hebben aardappelkwekers Hans Biemond uit Eenrum (Groningen) en Peter Keijzer (Fobek) uit Sint Annaparochie (Friesland) 26 nieuwe aardappelrassen ontwikkeld en gekweekt, om de zouttolerantie te verhogen. Volgens dr. Arjen de Vos van de Vrije Universiteit en Marc van Rijsselberghe van Zilt Proefbedrijf in Den Hoorn (Texel) is een van deze rassen veelbelovend. "Uit een eerste test op het loof, bleek het veelbelovend ras met kop en schouders boven de rest uit steken qua groei en kwaliteit", vertelt De Vos aan ANP (via De Pers).

Joop Bonnet, groothandelaar in aardappelen, noemt de proef geslaagd. "Heerlijke aardappel en vol van smaak. Je zou zeggen dat er zout op is gegooid, maar het is absoluut niet te zoutig. Ik denk dat deze aardappelen prima in de supermarkt verkocht kunnen worden", vertelt hij aan NOS.

Dat er ook bij verzilting Nederlandse aardappelen kunnen worden geteeld, is belangrijk voor de aardappelsector. De export maakt een groot deel uit van de afzet. "Mede daarom zijn de praktijkproeven en fundamenteel onderzoek zo belangrijk", vertelt Matthé Elema, secretaris van Productschap Akkerbouw, op De Betere Wereld. Het Productschap Akkerbouw is een organisatie van en voor het akkerbouwbedrijfsleven.

Over 7 jaar op de markt?

De consument zal nog even moeten wachten op de nieuwe piepers in de supermarkt. Eerst moet er begonnen worden met pootgoed, en daarna moet het nieuwe ras groen licht van de autoriteiten krijgen. "Het duurt naar verwachting nog ruim zeven tot tien jaar voordat de Nederlandse zilte aardappel in de supermarkt ligt, maar dat die er komt staat als een paal boven water", vertelt Peter Keijzer aan De Betere Wereld. "Tegen die tijd hebben ook steeds meer boeren in Nederland serieus te maken met verzilting van hun grond als gevolg van klimaatverandering."

Video-reportage NOS

02 augustus 2011