Eilandnatuur krijgt steun in de rug van de Nationale Postcode Loterij

Steun in rug voor eilandnatuur

Flamingo's, groene zeeschildpadden, fregatvogels, lora's en kwetsbare ecosystemen als het nevelwoud op Saba krijgen een steun in de rug. De Nationale Postcode Loterij verlengt de samenwerking met de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) met vijf jaar.
 

Nieuwsbericht DCNA

DCNA is de overkoepelende natuurorganisatie van de zes eilanden van Caribisch Nederland. De steun van de NATIONALE POSTCODE LOTERIJ betekent dat de lokale natuurorganisaties op de eilanden kunnen blijven inzetten op het beschermen van bedreigde diersoorten en kwetsbare ecosystemen. Sinds 2008 ontvangt DCNA jaarlijks 500.000 euro van de Nationale Postcode Loterij. Dit jaar is de samenwerking geëvalueerd en de Raad van commissarissen van de Nationale Postcode Loterij heeft de positieve aanbeveling overgenomen. In de periode 2013-2017 blijft DCNA structureel financiële steun krijgen voor het ondersteunen van de parken en beschermde gebieden.

Judith Lingeman, Manager Goede Doelen, Nationale Postcode Loterij: "De Nederlandse Caribische eilanden kennen bijzondere en unieke natuurgebieden zoals nevelwoud, mangrovebossen, koraalriffen en zeegrasbedden die een voedselbron zijn voor de snelst groeiende zeeschildpadden ter wereld. Deze gebieden staan echter erg onder druk. De Nationale Postcode Loterij blijft DCNA, samen met haar trouwe deelnemers, dan ook graag steunen om het belangrijke natuurbeschermingswerk voort te zetten."

Voor DCNA directeur Kalli De Meyer kon de steun op geen beter moment komen. Vanuit de Nederlandse overheid staat steun voor de eilandnatuur op Saba, Sint Maarten, Sint Eustatius, Curacao, Bonaire en Aruba onder druk. De nieuwe regering van PvdA en VVD bezuinigt stevig op gelden voor duurzaamheid, waar bescherming van de kwetsbare zee- en landnatuur op de eilanden onder valt.

De Meyer: "Wij zijn ontzettend blij met de voortzetting van de steun vanuit de Nationale Postcode Loterij. Het betekent dat we ons werk, in nauwe samenwerking met de lokale natuurbeschermers van alle eilanden voort kunnen zetten. Behoud van de natuur is van vitaal belang voor de economieën van de eilanden. Het toerisme is immers voor een belangrijk deel gebaseerd op duiken en op de schoonheid onder water en op de eilanden."

Over DCNA

De Dutch Caribbean Nature Alliance is een verbond tussen de natuurbeschermingsorganisaties van Nederlands Caribische eilanden waaronder de zes parkorganisaties en bestaat officieel sinds 2005. DCNA heeft als doel om de omvangrijke biologische rijkdommen van deze eilanden zowel op land als in zee te beschermen en duurzaam gebruik ervan te ondersteunen voor toekomstige generaties. Daarvoor ontwikkelt DCNA duurzame financieringsbronnen als een trust fund, bouwt kennis en ervaring op via trainingen, workshops en uitwisselingsprogrammas en promoot de overweldigend mooie en bijzondere natuur.
www.dcna.nl

08 november 2012