Eigenaren zonnepanelen zijn ondernemers

Iets dat veel verwarring met zich meebrengt is dat eigenaren van zonnepanelen worden aangemerkt als btw-ondernemer door de Belastingdienst. Toch is deze regeling minder ingewikkeld dan de meeste mensen denken.

Btw-ondernemer

Particuliere eigenaren van zonnepanelen zijn officieel btw-ondernemers. Dit heeft te maken met het zogenoemde salderen. Een gedeelte van de opgewekte stroom kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Deze teruggeleverde stroom wordt verrekend met de stroom die is ontvangen van het energiebedrijf. Omdat de eigenaar van zonnepanelen hiermee belaste prestaties verricht, is de eigenaar een btw-ondernemer. Dit kan gunstig uitpakken. Bezitters van zonnepanelen kunnen hierdoor namelijk de btw over de aanschaf- en plaatsingskosten van hun zonnepanelen in aftrek brengen.

Wat moeten de eigenaren van zonnepanelen doen?

Eigenaren van zonnepanelen zijn dus automatisch ondernemers. De eigenaren kunnen er niet voor kiezen om geen ondernemer te zijn. Wel kunnen ze kiezen wat ze hiermee willen doen. Er zijn twee opties.

Btw op aanschafkosten zonnepanelen niet terugvragen

Voor eigenaren van zonnepanelen die de btw op de aanschaf- en installatiekosten niet terug willen vragen, is er goed nieuws. Zij hoeven namelijk niets te doen. Wanneer eigenaren van zonnepanelen geen actie ondernemen, worden ze automatisch ontheven van hun administratieve verplichtingen door de Belastingdienst. Deze eigenaren hebben dan geen recht op aftrek van btw en mogen geen btw in rekening brengen.

Btw op aanschafkosten zonnepanelen wel terugvragen

Wanneer particulieren met zonnepanelen de btw op de aanschaf- en installatiekosten wél terug willen vragen, dan moeten zij zich melden als ondernemer bij de Belastingdienst. De eigenaren zijn het volledige jaar verplicht om ieder kwartaal digitaal btw-aangifte te doen. In deze btw-aangifte moet niet alleen de btw over de aanschaf- en installatiekosten van de zonnepanelen worden meegenomen, maar ook het verschuldigde btw-bedrag over de stroom die wordt geleverd aan het energiebedrijf. De Belastingdienst heeft standaardbedragen, ook wel forfaits genoemd, vastgesteld die de eigenaren hiervoor kunnen hanteren. De forfaits zijn afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen en zijn op jaarbasis berekend. Het forfait moet in rekening worden gebracht over het kwartaal waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft, net als de btw over de aanschaf- en installatiekosten.

Opwekvermogen in Wattpiek per jaar    Forfait
0 - 1000 € 20
1001 - 2000 € 40
2001 - 3000 € 60
3001 - 4000 € 80
4001 - 5000 € 100

 

Voor het volgende jaar kunnen de eigenaren een verzoek indienen om ontheffing te krijgen van btw-aangifte.

Btw teruggave berekenen

Om een goede keuze te maken is het belangrijk om te weten hoeveel de belastingteruggave zou bedragen. De eigenaren zullen niet het volledige btw-bedrag over de aanschaf en installatie terugkrijgen, omdat het forfait hier nog vanaf gaat. Stel een eigenaar van zonnepanelen moet een btw-bedrag van € 500 betalen over de aanschaf en plaatsing van de zonnepanelen met een totaal vermogen van 1.900 Wattpiek per jaar. Dan betekent dit dat de eigenaar € 500 - € 40, dus € 460 terug kan vragen.

Eigenaren van zonnepanelen zijn officieel dus btw-ondernemers. Ze kunnen hiervan profiteren, omdat zij de btw op de aanschaf van zonnepanelen terug kunnen vragen. De bezitters van zonnepanelen die geen zin hebben in de administratieve verplichtingen hoeven echter niets te doen. Zo is deze regeling gunstig voor alle eigenaren.

29 september 2014

© tekst Danielle Weber, alle rechten voorbehouden. Dit artikel is niet vrij te gebruiken.