Vloerverwarmingspomp vaak grootste stroomslurper in huis

De vloerverwarmingspomp is in veel huizen de grootste stroomslurper. De meeste Nederlanders met vloerverwarming betalen echter zo’n €110 per jaar te veel aan stroom. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van HIER.

 
 

Gemiddelde vloerverwarmingspomp verbruikt meer stroom dan wasdroger en koelkast bij elkaar

Uit een rondvraag onder installatiebedrijven blijkt dat de meeste huishoudens in Nederland op dit moment een vloerverwarmingspomp met een vast vermogen hebben. Dit zijn oudere pompen, meestal van voor 2005, die maar één stand hebben. Deze pompen staan het hele jaar door op vol vermogen aan. Er zijn inmiddels vloerverwarmingspompen op de markt die niet draaien wanneer de verwarming niet aan staat en efficiënter werken dan oudere modellen. "Zo’n nieuwe pomp is zo geïnstalleerd en heb je in ongeveer 2,5 jaar al terugverdiend. Vergeleken met andere energiebesparende maatregelen is dat heel snel", aldus Bart de Voogd, directeur van het HIER klimaatbureau.

Besparen zonder nieuwe pomp

Mensen die wel de stroomkosten van hun vloerverwarmingspomp willen verlagen, maar geen nieuwe pomp willen aanschaffen, hebben twee opties:

  • Het is mogelijk om een aan- en uitschakelaar op een oude vloerverwarmingspomp aan te sluiten, zodat deze niet meer het hele jaar door aanstaat. Met zo’n schakelaar bespaar je ongeveer 50% op de stroomkosten van de vloerverwarmingspomp;
  • Verder hebben sommige pompen meerdere standen. Vaak staat de pomp op de hoogste stand, maar kan deze prima een tandje lager.

22 september 2014

Bron: Persbericht Hier.nu