Zonnepanelen en installatie in 14 jaar terugverdiend

Met de huidige energieprijzen en kwalitatief goede zonnepanelen, is de investering in zonnepanelen plus de installatie ervan in iets minder dan 14 jaar terugverdiend. De aanschaf van 6 panelen levert per jaar gemiddeld € 276 minder op de energierekening op.

Door Brigitte Jansen

Zonnepanelen worden in Nederland steeds populairder. Niet zo vreemd: het is een relatief goedkope manier voor het opwekken van duurzame energie en vanuit gemeentes en Rijksoverheid zijn er regelmatig subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen. Er is in 2013 zelfs zo veel interesse in zonnepanelen geweest dat momenteel het subsidiebudget voor 2013 op is. Maar in eerste instantie moet er toch geld worden geïnvesteerd in de aanschaf van zonnepanelen. De aanschaf van zonnepanelen en het plaatsen ervan kost al snel een paar duizend euro. Veel mensen vragen zich dan ook af hoe lang het duurt voordat deze investering is terugverdiend of wat het rendement van de panelen zijn.

De stroom die een zonnepaneel levert, wordt meestal uitgedrukt in wattpiek. Het aantal wattpiek is gelijk aan het aantal kilowattuur (kWh) dat een zonnepaneel onder optimale omstandigheden per jaar kan produceren. In Nederland zullen de panelen doorgaans minder energie leveren, ongeveer 80% - 95% van de vermeldde wattpiek.

De prijs van een zonnepaneel wordt vaak uitgedrukt in euro’s per wattpiek: op dit moment heeft het gemiddelde zonnepaneel inclusief installatiekosten een prijs van ongeveer 2 euro per wattpiek. De prijs van een zonnepaneel hangt af van het soort paneel, het vermogen en de leverancier. Zo zijn panelen die meer stroom leveren, over het algemeen duurder. Verder zijn Chinese panelen vaker wat goedkoper dan Westerse varianten, doordat de Chinese overheid subsidie op zonnepanelen geeft. Of dit ook in de toekomst zo blijft, valt te bezien: de Europese Unie is onlangs overgegaan op het invoeren van importheffingen. De panelen van Westerse of Chinese bedrijven met een groot marktaandeel zijn kwalitatief zeer goed. In veel gevallen wordt er de garantie gegeven dat de panelen na 10 jaar nog 90% van het maximale vermogen kunnen produceren, en na 25 jaar 80%.

Naast de zonnepanelen is ook een omvormer nodig, die de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet naar wisselstroom. Deze omvormer heeft een levensduur van zo’n 10 jaar; de kosten ervan variëren van 50 tot honderden euro’s, afhankelijk van het rendement en de capaciteit van de omvormer. In Nederland wordt de opgewekte stroom vaak geheel of gedeeltelijk teruggeleverd aan het lichtnet, zodat er geen lokale energieopslag nodig is.

Terugverdientijd: iets minder dan 14 jaar

Een voorbeeld om de terugverdientijd van zonnepanelen te berekenen volgens de maatstaven van stichting Milieu Centraal. De werkelijke situatie kan afwijken, onder meer door de ligging van het huis en het weer.

Een set van 6 zonnepanelen, met totaal vermogen van 1400 wattpiek, kost inclusief installatie zo’n € 2900. De kosten voor het onderhoud, waaronder het vervangen van de omvormer, zijn voor 25 jaar ongeveer € 900. De totale aanschaf- en onderhoudskosten zijn dan € 3800 voor 25 jaar.

Een jaarlijkse productie van 1200 kWh (86% van het maximale vermogen bij optimale omstandigheden) en een prijs van € 0,23 per kWh zorgt voor € 276 per jaar minder op de energierekening.

Dit bedrag kan in de toekomst hoger worden, doordat de elektriciteitsprijs waarschijnlijk omhoog gaat. De prestaties van de zonnepanelen nemen geleidelijk af, maar dit effect is waarschijnlijk kleiner dan de stijging van de elektriciteitsprijs. Als dit elkaar in balans houdt, is de investering van € 3800 in minder dan 14 jaar terugverdiend. Een gemiddeld zonnepaneel gaat zo’n 20 – 30 jaar mee; vanaf het terugverdienmoment leveren de zonnepanelen ‘gratis’ stroom.

22 augustus 2013

© tekst Brigitte Jansen, alle rechten voorbehouden. Dit artikel is niet vrij te gebruiken.

Foto: The Environmental Blog op Flickr