De OV-fiets

Het gebruik van de OV-fiets verdubbelde in twee jaar. Vanwaar de plotselinge populariteit? We vroegen het Aukje Rypma van NS OV-fiets.

Door Jim Schoenmaeckers
 

ProRail en de Stichting OV-fiets, startten in 2003 met fietsverhuur bij stations op basis van abonnementen. Bij gebrek aan kapitaal stagneerde de groei van het pioniersproject. Desalniettemin waren NS en andere partijen overtuigd van het bestaansrecht van de OVfiets. NS zag in OV-fiets mogelijkheden om invulling te geven aan het faciliteren van de reis van deur tot deur. De media besteedden meer aandacht aan de fiets en het gebruik verdubbelde in de periode 2007-2009. De kosten om een OV-fiets te huren zijn laag. De fiets kost per keer maar €2,85 en een abonnement kost €9,50 per jaar. Tegen deze tarieven is het moeilijk voor te stellen dat OV-fietsverhuur winstgevend is. Rypma: "Op dit moment is het dat ook niet. Het is uiteindelijk wel de bedoeling dat de verhuur zichzelf draaiend moet kunnen houden. In 2009 zijn er 670.000 ritten per OV-fiets gemaakt, maar dit is nog niet voldoende voor winst."

In een onderzoek van de fietsersbond zegt de helft van de OV-fiets-abonnees vaker de trein te nemen sinds ze kunnen beschikken over een OV-fiets. Het is voor veel mensen de ontbrekende schakel in het reizen van deur tot deur. Hoeveel het totale treingebruik is gestegen door het toegenomen gebruik durft Aukje Rypma niet te zeggen. "Wel heeft OV-fiets opvallend veel zakelijke klanten, maar liefst 30 procent van de ritten wordt gemaakt via bedrijfscontracten. In Utrecht heeft bijvoorbeeld de Rabobank voor haar werknemers abonnementen afgesloten. Daar zie je dus veel mannen in pak op de OV-fiets. Andere grote klanten zijn de provincie Noord-Holland, diverse ministeries en het samenwerkingsverband AKN (AVRO-KRO-NCRV)."

Voorgaande fietsdeelprojecten zijn vaak stukgelopen op de grote hoeveelheid fietsen die werden gestolen. Bij NS OV-fiets is dit niet het geval. Doordat bij de verhuur wordt geregistreerd wie de fiets huurt wordt diefstal ontmoedigd. "Bovendien heeft de OV-fiets een uniek frame dat altijd herkenbaar is, zelfs als het is overgespoten. Hierdoor is het voor anderen ook niet aantrekkelijk om een OV-fiets te stelen want iedereen herkent ze, dus ook de politie", vertelt Rypma.

Dit artikel is onderdeel van het nummer Duurzame mobiliteit langs de meetlat, september 2010. Ontwikkelingen rond duurzame mobiliteit volgen elkaar in een razend tempo op en investeringen lopen in de miljarden. Tijd om de balans op te maken. Change Magazine legt in haar nieuwe publicatie duurzame mobiliteit langs de meetlat. Met wetenschappers, ondernemers en beleidsmakers nemen we de balans op.

13 september 2010

De artikelen van Change Magazine worden door onze eigen redactie vervaardigd. Ze zijn vrij te gebruiken, gaarne met bronvermelding. U kunt zich ook gratis abonneren op Change Magazine. Het volgende nummer ontvangt u zonder kosten in de brievenbus.