Duurzame inkoopcriteria kunnen ambitieuzer

Jaarlijks doet de overheid voor zo'n 40 miljard euro aan boodschappen. Volgend jaar moeten deze voor 100% duurzaam zijn. Sinds juli zijn de criteria bekend. Inkoopadviseur NIC denkt dat die ambitieuzer kunnen.

De rijksoverheid wil vanaf 2010 voor 100% duurzaam inkopen, lokale overheden 75%. Het doel van het duurzaam inkopen is het besparen van energie en het terugbrengen van CO2-uitstoot en uitgaven. Uit een recente studie bleek dat de overheid circa 20% op de eigen energie-inkoop kan besparen. Daarnaast moet het nieuwe inkoopbeleid de markt stimuleren duurzamer en innovatiever te worden.

Het NIC, een landelijk opererend inkoopadviesbureau dat met name actief is in de (semi) publieke sector, noemt de criteria een goed begin maar pleit voor een ambitieuzer beleid. Met duurzaamheidonderzoeken kun je het inkoopbeleid structureel verbeteren, zegt Roderick Timmermans van het NIC. Als gemeenten bijvoorbeeld volgens de criteria voor hun catering 40% biologisch moeten inkopen en het blijkt dat ze dit nu al bijna doen, dan kan de doelstelling naar boven bijgesteld worden. De lijst met criteria moet geen doelstelling an sich worden. Als je gaat kijken wat de stand van zaken is en welke manieren er zijn om duurzame doelstellingen te realiseren, zie je vaak dat er veel meer mogelijk is. In de nieuwe criteria wordt veel gewerkt met minimumeisen die aansluiten bij gangbare keurmerken.

Jan-Jaap Eikelboom, woordvoerder van minister Cramer van milieu, reageert: "We hebben samen met leveranciers gesleuteld aan de criteria en we gaan de gestelde doelstellingen halen. We zien genoeg enthousiasme bij leveranciers. Of het nou minimale of maximale duurzaamheidcriteria zijn, daar kun je altijd over discussiëren. Ze zijn zeker duurzaam."

Meer informatie:
http://www.hetnic.nl
Senternovem

De artikelen van Change Magazine worden door onze eigen redactie vervaardigd. Ze zijn vrij te gebruiken, gaarne met bronvermelding. U kunt zich ook gratis abonneren op Change Magazine. Het volgende nummer ontvangt u dan zonder kosten in de brievenbus.

Domein: Duurzame mobiliteit & energie