Verduurzaming datacentra levert miljoenen op

Energieproblematiek van datacentra

Koeling van datacentra gebeurt nu nog met chemische koudemiddelen en koelcompressoren, die energie vreten. Lokale overheden hanteren wel milieueisen voor het energiegebruik van datacentra, maar in de praktijk worden deze criteria nog steeds niet gehaald. "Vooroordelen over koelen met directe buitenlucht houden energiebesparende innovaties tegen", constateert Jo van de Pas, ontwikkelaar van de 'Groene DataCenterKoeling™ zonder koelmachines'.

"Datacentra-beheerders denken onterecht dat het koelen van server farms door middel van buitenlucht schadelijk is voor de hardware, maar dat is inmiddels achterhaald", vertelt Van de Pas. Volgens hem blijven mogelijkheden onbenut om de dienstverlening te verduurzamen. Het is mogelijk te voldoen aan strenge apparatuurgarantie- en milieueisen en daarbij te bezuinigen op energie, en extra geld te verdienen met verkoop van die vrijkomende reststroom.

Van de Pas: "Datacenters moeten hun vooroordelen opzij zetten en kijken naar de kwalitatieve en duurzame mogelijkheden. Met de nieuwste duurzame koeltechnieken, die gebruik maken van goed gedoseerde directe buitenlucht en watergekoelde warmtewisselaars van StatiqCooling, is al snel een bezuiniging van 75% te behalen op het energieverbruik van de koeling van het datacenter." De energie die wordt gebruikt voor de koeling van de servers daalt tot 6% van het totale energieverbruik. Ook is er geen sprake meer van een veel groter stroomgebruik in de zomerperiode. De kosten voor conventionele koeling, zoals bekabeling, tranformators en vastrechtkosten, zijn gebaseerd op het piekmoment in de vraag naar energie in de zomer.

Windenergie voor Google

Google Energy, de energiedochter van het internetbedrijf, gaat in de komende 20 jaar windenergie kopen van het Amerikaanse energiebedrijf NextEra Energy. Deze windenergie zal de datacentra van Google van elektriciteit gaan voorzien. Met de aankoop heeft NextEra Energy een extra financiële basis om geld in hernieuwbare energie te stoppen, aldus Google Blog. Naast de investering in windenergie probeert Google met energiezuinige datacentra zijn milieudoelstellingen te halen.

05 augustus 2010

Dit artikel van Change Magazine is door onze eigen redactie vervaardigd. Het is vrij te gebruiken, gaarne met bronvermelding. U kunt zich ook gratis abonneren op Change Magazine. Het volgende nummer ontvangt u zonder kosten in de brievenbus.