Fiets!

Bram de Jonge, onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen, fietst 18 kilometer naar zijn werk

"Als je de hele dag achter de computer hebt gezeten is het heerlijk om een eind te fietsen. Over de 18 kilometer naar mijn huis in Oosterbeek doe ik zo'n drie kwartier. Het is natuurlijk gezond en goed voor je conditie. Dat merk ik vooral als ik een tijdje níet heb gefietst, dan gaat die conditie snel achteruit. Het is ook een goed gevoel dat je op een nietvervuilende manier onderweg bent.

Daarnaast is het gewoon een tijdkwestie. Met het openbaar vervoer ben ik door overstappen en wachten op bussen langer onderweg. Het was voor mij altijd vanzelfsprekend om zonder auto te reizen. Mijn ouders hebben allebei nooit een rijbewijs gehad. Nu ik zelf een kleintje heb ben ik genoodzaakt vaker de auto te pakken in verband met halen en brengen naar de crèche voor of na werktijd. Toch pak ik minimaal een paar keer per week de fiets. Ik kon een goede fiets aanschaffen via het fietsplan van mijn werk. Op mijn huidige werkplek is geen douche, maar even omkleden en opfrissen is ook al prima. En het weer? Zodra je veel gaat fietsen merk je dat het helemaal niet zo vaak regent in Nederland."

Dit artikel is onderdeel van het nummer Duurzame mobiliteit langs de meetlat, september 2010. Ontwikkelingen rond duurzame mobiliteit volgen elkaar in een razend tempo op en investeringen lopen in de miljarden. Tijd om de balans op te maken. Change Magazine legt in haar nieuwe publicatie duurzame mobiliteit langs de meetlat. Met wetenschappers, ondernemers en beleidsmakers nemen we de balans op.

13 september 2010

De artikelen van Change Magazine worden door onze eigen redactie vervaardigd. Ze zijn vrij te gebruiken, gaarne met bronvermelding. U kunt zich ook gratis abonneren op Change Magazine. Het volgende nummer ontvangt u zonder kosten in de brievenbus.