Mexico-stad stapt op de fiets

Mexico-stad wil zijn 20 miljoen inwoners ook in de toekomst mobiel houden. De fiets is het vervoermiddel dat dit mogelijk moet maken. Na een half jaar heeft het 'witte-fietsen-plan' van de megastad al 10.000 vaste gebruikers.

Door Cees Zoon

Mexico-Stad, een van de grootste steden in de wereld, stapt op de fiets. Tot voor kort moest je zelfmoordneigingen hebben om je op je fiets in de enorme verkeerschaos te begeven, maar nu zijn er al zes wijken waar de fiets oprukt en de automobilist leert rekening te houden met de nieuwe weggebruikers. Ecobici, 'het individuele transportsysteem', is een groot succes. Na een half jaar heeft het 'witte-fietsen-plan' van de megastad al 10.000 vaste gebruikers.

Burgemeester op de fiets

Het doel van burgemeester Marcelo Ebrard, die ruim 20 miljoen ingezetenen mobiel moet houden, is dat aan het eind van zijn ambtstermijn in 2012 5% van het plaatselijke transport door de fiets is overgenomen. Nu is dat 1,5%, hoofdzakelijk in de stille buitenwijken. Ebrard geeft zelf het goede voorbeeld door iedere eerste maandag van de maand zijn helm op te zetten en van zijn huis naar het stadhuis op het krankzinnig drukke Zócalo-plein te fietsen.

De opzet van het project Ecobici is op de korte afstanden van 100 meter tot drie kilometer de auto te vervangen door de fiets. Daarvoor zijn 85 fietsstations ingericht, met ruim 1100 rijwielen. Veel van die stations liggen in de buurt van metrouitgangen, winkelcentra en haltes van de metrobus, de vrije busbaan die het openbaar vervoer in Mexico-Stad geweldig heeft verbeterd. Het stadsbestuur heeft ruim 4 miljoen euro geïnvesteerd in het fietsenplan. Op dit moment functioneert het in de wijken Condesa, Hipódromo, Hipódromo Condesa, Roma Norte, Cuauhtémoc en Juárez.

Na inschrijving ontvangt de gebruiker een kaart waarmee hij of zij tussen 6 uur 's ochtends en middernacht op de stations elektronisch een fiets kan ontgrendelen. De basisprijs is 300 pesos (bijna 13 euro). Voor dat bedrag mag je een jaar lang tot een half uur per keer gratis een fiets gebruiken. Tussen een half uur en een uur kost het tien pesos (60 eurocent), langer dan een uur betaal je 35 pesos (2 euro) per uur. Als je de fiets binnen 24 uur niet heb teruggebracht kost dat 5000 pesos (300 euro).

Diefstal

Critici noemden het project onhaalbaar omdat de fietsen massaal gestolen zouden worden. De stad ging zelf uit van 30% verlies aan fietsen door diefstal, ongelukken en vandalisme. Bij de eerste tussenbalans zei Ebrard echter dat alle verwachtingen zijn overtroffen: in een half jaar tijd is niet één fiets gestolen. 

 
De fiets is niet alleen het goedkoopste en milieuvriendelijkste transportmiddel voor de stad, aldus de burgemeester, maar ook het snelste: een gemiddelde snelheid van 16,4 kilometer per uur tegen de auto 12 kilometer per uur. De automobilisten moeten nog wel even wennen aan het nieuwe fenomeen en de splinternieuwe fietspaden, bijvoorbeeld op de Paseo de la Reforma, de centrale boulevard van de stad. En de voetgangers hebben het nog wat moeilijker, want de beginnende fietsers kiezen voorlopig massaal voor de stoep.

Cees Zoon is journalist en schrijver met als standplaats Latijns-Amerika

16 november 2010

De artikelen van Change Magazine worden door onze eigen redactie vervaardigd.
U kunt zich gratis abonneren op Change Magazine. Het volgende nummer ontvangt u zonder kosten in de brievenbus.

Zoekwoorden: Mexico City, Ecobici, fietsplan

Meer artikelen van Cees Zoon

Oerwoud beschermen tegen olieboeren

Ecuador is bereid af te zien van inkomsten uit nieuwe olievelden in kwetsbaar oerwoud. In ruil vraagt het land financiele compensatie van de internationale gemeenschap. Ecuador bracht dit overheidsproject in tijdens de klimaattop in Kopenhagen.

Zonder maïs bestaat Mexico niet

De wereldmarktprijs van mais stijgt spectaculair. Mais wordt steeds vaker gebruikt voor het maken van de biobrandstof ethanol. Dit heeft enorme gevolgen voor de Mexicaanse consument. Vanuit Mexico City bericht Volkskrantcorrespondent Cees Zoon.