Nudge lanceert campagne Zonnekracht

Nudge, duurzaam consumentenplatform, kondigde tijdens de lancering van de Stichting Groen Gas op het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie de campagne Zonnekracht aan. Zonnekracht stimuleert het gebruik van zonne-energie op wijkniveau. Voor dit initiatief zoekt Nudge 1.000 'buurtburgemeesters' die gaan helpen om zonne-energie in hun eigen buurt te introduceren.

Nudge lanceert de campagne Zonnekracht op Duurzame Dinsdag 2011 (6 september), de dag in aanloop naar Prinsjesdag waarop duurzame initiatieven vanuit de samenleving centraal staan. Nudge gelooft in verandering van onderaf en in het bieden van handelingsperspectief. Bij Nudge zijn inmiddels ruim 15.000 consumenten aangesloten die bereid zijn zelf stappen richting verduurzaming van de samenleving te zetten. Nudge wil samen met hen in 1.000 buurten tegelijk zonne-energie introduceren.

Drempels wegnemen

"Steeds meer mensen hebben serieuze interesse in zonnepanelen en/of zonneboilers," aldus Nudge-oprichter Jan van Betten. "Maar er zijn nog veel vragen. Vaak weten mensen niet waar ze moeten beginnen. Zo zijn er bijvoorbeeld veel vragen over subsidieregelingen en terugverdientijden. Maar ook: welk systeem kies je, kun je niet beter een paar jaar wachten, hoe werkt het nu precies met terugleveren, enzovoort. Om dat allemaal zelf uit te moeten zoeken, zorgt al snel voor een fikse drempel. Samen met buurtgenoten ervaringen delen en antwoorden krijgen van experts, neemt die drempel weg. Nudge gaat dit faciliteren via 'buurtburgemeesters': mensen die fungeren als coördinator en aanspreekpunt in hun eigen wijk. Deze contactpersoon voorzien we van de juiste informatie en de juiste contacten en we ondersteunen ze bij het organiseren van een informatie-avond. Maar het mooie is, dat mensen het verder zelf doen."

Zelf het heft in handen

Nudge heeft de eerste buurtburgemeesters al kunnen noteren. Een van deze voortrekkers is Bert Blase, burgemeester van Alblasserdam, die zeer enthousiast is over de campagne. "Niet wachten op een ander, maar zelf het heft in handen nemen. Dat spreekt me aan. Want duurzaam leven, dat willen we zélf. Dat ís van onszelf. Het is de kracht van deze actie. Zelf initiatief nemen. Actie in eigen huis, straat en buurt. Dus hoop ik van harte dat er buurtburgemeesters opstaan in iedere buurt, iedere straat. Zodat het in de buurten bruist van de vindingrijkheid. En van de (duurzame) energie natuurlijk!"

Toolbox

Zodra de eerste 100 enthousiaste 'buurtburgemeesters' zich bij Nudge hebben aangemeld, organiseert Nudge een bijeenkomst. Nudge zal hen ondersteunen met een toolbox die is samengesteld in samenwerking met experts, zoals Zon-IQ, Greenchoice en Ik ben Ra. Deze toolbox bevat o.a. communicatiemiddelen, een kant en klaar actieplan en een lijst met te benaderen experts. Op deze manier kan iedereen, zonder specifieke kennis van zonne-energie, buurtburgemeester zijn.

6 september 2011