Supermarkten gaan voor 20% duurzame energie in klimaatplan

Alle 28 supermarktketens en groothandels hebben een klimaatplan opgesteld om in 2020 20% minder CO2 uit te stoten, 20% energie te besparen en 20% duurzame energie te gebruiken. Onder meer de plastic tasjes verdwijnen bij de kassa's en verlichting wordt energiezuinig.
 

In het klimaatplan spreken supermarkten en groothandels af dat hun filialen, distributiecentra en transport klimaatvriendelijker worden. Brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft de stichting Natuur & Milieu gevraagd toe te zien op naleving van de afspraken en om adviezen te geven aan de supermarkten. In het plan spreken de supermarkten geen bedrag af dat zij in een beter klimaat willen investeren. Veel van de plannen zijn een kwestie van praktische aanpassingen.

Plastic tasjes

Een van de afspraken is om in 2011 geen gratis plastic tasjes bij de kassa's te verstrekken. Volgens het CBL zorgt dat voor 500.000 kg minder aan plastic; de Universiteit Wageningen becijferde dat met die besparing 3500 huishoudens van energie kunnen worden voorzien. Ook krijgen koelkasten vaker deuren en moet verlichting voortaan energiezuinig zijn.

Eerder legden de supermarkten de aandacht bij dierenwelzijn, en in de komende jaren willen de leden van het CBL ook een bijdrage aan klimaatmitigatie leveren. De klant wordt betrokken bij het proces: voedselverspilling komt hoog op de lijst, met campagnes die consumenten aanraden bewuster te kopen en koken.

12 januari 2011

Bronnen: CBL, Trouw.nl

In de Volkskrant staat een artikel over wettelijke verboden op de tasjes in bijvoorbeeld China, Zuid-Afrika, Australië en Italië.

Dit artikel van Change Magazine is door onze eigen redactie vervaardigd. Het is vrij te gebruiken, gaarne met bronvermelding. U kunt zich ook gratis abonneren op Change Magazine. Het volgende nummer ontvangt u zonder kosten in de brievenbus.

Zoekwoorden: duurzame energie, co2-uitstoot, energiezuinig, plastic tas, klimaatplan