2014 bij top 3 warmste jaren sinds metingen

Ook 2014 belandt bij de 3 warmste jaren sinds de metingen; zowel voor Nederland als voor de hele wereld. Onderzoek van het Britse meteorologisch instituut (MET) laat zien dat de temperaturen niet zo hoog zouden zijn geweest zonder de invloed van broeikasgasuitstoot van mensen.

Door Daniëlle van Gils

Helemaal officieel is het nog niet, maar 2014 zou het warmste jaar sinds de metingen kunnen worden. Het KNMI schrijft begin december 2014 dat vorig jaar op koers loopt om voor Nederland het warmste jaar te worden. De Japanse meteorologische organisatie geeft begin januari met voorlopige cijfers aan dat het ook voor de hele wereld het warmste jaar is. Van de 15 warmste jaren sinds de metingen vallen er 14 in de 21e eeuw; uit de 20e eeuw staat alleen 1998 erbij. Tussen de afzonderlijke jaren uit deze eeuw is geen grote stijging in temperaturen, maar alle jaren zijn wel bijzonder warm. Daarnaast laten metingen in diverse lagen van de oceaan zien dat de zeeën een groot deel van de warmte uit de atmosfeer opnemen. Onderzoek van het Britse meteorologisch instituut laat zien dat de temperaturen niet zo hoog zouden zijn geweest zonder de invloed van broeikasgasuitstoot van mensen.

In Nederland waren alle maanden in De Bilt behalve augustus warmer dan normaal. Het jaargemiddelde komt uit op ongeveer 11,5 graden. “De temperatuur ligt tegenwoordig structureel zo’n 1,6 graden Celsius hoger dan aan het begin van de 20e eeuw”, schrijft het KNMI.

Stijgende temperatuur in de praktijk

De temperatuurcijfers zeggen op zichzelf niet veel; het gaat om de invloed van de stijgende temperaturen op onze leefomgeving. Oceanen worden warmer en nemen waarschijnlijk een groot deel van de hitte op; polen smelten en dragen daarmee bij aan zeespiegelstijging; grote droogte zorgt voor brandhaarden en zorgt voor water- en voedselschaarste. Dat kan vervolgens weer een grote invloed op regionale conflicten hebben.

Een aantal weersextremen uit 2014:

  • In september hebben grote delen van de Balkan te maken gehad met meer dan de dubbele hoeveelheid neerslag per maand en in delen van Turkije ging het om vier keer de gemiddelde maandneerslag;
  • Guelmin, een stad in Marokko, werd in vier dagen tijd overspoeld met de hoeveelheid neerslag die normaal gesproken in één jaar valt;
  • In augustus had het westen van Japan te maken met de hevigste regen sinds de metingen begonnen;
  • Delen van het westen van de Verenigde Staten hadden te maken met aanhoudende droogte.