Gopex duurzaamste landbouwbedrijf Suriname

Gopex International, een exportbedrijf van groente en fruit, mag zich het duurzaamste landbouwbedrijf van Suriname 2013 noemen. Midden november reikte de stichting Duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname (d’ONS) de award uit.

Door Malou ten Have

Duurzame landbouw voor schoon Amazonegebied

Het was de tweede keer dat stichting d'ONS samen met het Surinaamse ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij en het bedrijf MICHI Natural Foods het uitreiken van de award voor het duurzaamst landbouwbedrijf van Suriname heeft georganiseerd. In 2012 was het bedrijf HAK (de conservenfabrikant) de eerste sponsor van de award. Duurzame landbouw is belangrijk omdat het bijdraagt aan een goede volksgezondheid en een schoon Amazonegebied (bijna 90% van Suriname is Amazone-gebied). Duurzame landbouwbedrijven streven er namelijk in hun productieproces naar om zo min mogelijk schade toe te brengen aan het milieu; daarnaast streven ze naar een minimaal gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen. Ook wordt kwetsbare flora en fauna beschermd en zorgt het productieproces voor het behoud van de bodemvruchtbaarheid door middel van vruchtwisseling.

Hendrik Comvalius, directeur van stichting d'ONS, vertelt in een interview met Apintie TV (het grootste TV-station van Suriname) dat het initiatief allereerst is ontstaan door signalen die de stichting ontving vanuit de landbouwsector over het bestaan van misstanden. Deze misstanden bevinden zich vooral op het gebied van het bespuiten van gewassen: groenten werden teveel bespoten, en pesticiden en herbiciden werden verkeerd gebruikt. "Er is een aantal duurzame landbouwers in Suriname goed bezig en die groep wil de stichting en haar samenwerkingspartners belonen voor het goede werk waar ze mee bezig zijn", zegt Comvalius. "We zien deze mensen als rolmodellen voor de duurzame landbouw en als zodanig ook promoten." Ook is de landbouwsector één van de vijf sectoren die stichting d’ONS heeft vastgesteld om in aanmerking te komen voor duurzame ontwikkeling. Via awareness en beloning probeert de stichting de duurzame landbouw verder te bevorderen.

Duurzaamheidscriteria

Om in aanmerking te komen voor de award, moeten bedrijven voldoen aan duurzaamheidscriteria. Deze criteria komen naast milieuaspecten ook voort uit sociale en economische aspecten. Het gaat dan om zaken zoals:

  • Het bedrijf draagt bij aan de lokale economische ontwikkeling en is voor langere duur levensvatbaar;
  • Afval en bijproducten worden zorgvuldig verwerkt;
  • De productiewijze schaadt zo min mogelijk het milieu, zowel op het bedrijf als daarbuiten;
  • De bodemvruchtbaarheid wordt in stand gehouden door middel van goed bodembeheer en vruchtwisseling;
  • Arbeidsomstandigheden, zoals veiligheid en gezondheid, zijn gegarandeerd voor werknemers.

Gopex International winnaar van de award

Gopex International, een landbouwbedrijf dat Surinaamse groente en fruit voornamelijk voor de export teelt, is winnaar geworden van de award-editie van 2013. Dit duurzame landbouwbedrijf maakt gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen en koopt elke vijf jaar nieuwe zaden in, zodat de kwaliteit hoog blijft. Daarnaast gebruikt het bedrijf koelcellen en koelwagens bij de export van temperatuur-gevoelige gewassen. Ook hanteert het een 'trace back system' en verpakt het de producten dusdanig zodat er geen producten van andere telers bij kunnen komen.

Na de feestelijke uitreiking heeft Apintie TV de heer Bhiesnoe Gopal, de eigenaar van het winnende bedrijf, geïnterviewd. Op de vraag wat het bedrijf allemaal heeft gedaan om de prijs te kunnen winnen, antwoordt hij: "We hebben aangetoond dat we duurzaam telen, vanaf de zaad tot het bord". Verder registreert het bedrijf alles en kan het aantonen dat het om veilig voedsel gaat. Toch reageert hij verrast over het winnen van de award: "Ik had het niet gedacht, nog niet. Het was een verrassing."

Toekomst van duurzame landbouw in Suriname

Duurzame landbouw maakt in Suriname een opmars en ook de media besteedt er veel aandacht aan. Er zijn 112 duurzame landbouwers in Suriname; een toename van 40% ten opzichte van 2012. Toch zijn er nog wel wat verbeterpunten mogelijk. Volgens Comvalius moet de samenwerking tussen duurzame landbouwers en aankomende duurzame landbouwers nog verbeterd worden, en ook moet er meer begeleiding vanuit de overheid komen. Deze begeleiding is al overheidsbeleid en de Surinaamse overheid probeert hier zoveel mogelijk aan te werken. Minister Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft aangegeven dat duurzame landbouw nog meer bevorderd dient te worden en dat er, waar mogelijk, vanuit het ministerie LVV ondersteuning zal worden gegeven. In 2014 zal er opnieuw een award voor het meest duurzaam agrarisch bedrijf van Suriname worden uitgereikt.