Redactioneel

Durf andere paden in te slaan

Verandering. Alles wat je anders doet, heet verandering. Soms begint die klein en eindigt die in omvallende regimes. Soms komt die bij toeval en leidt die tot een nieuwe wending. Soms luister je naar de radio en zet je een vaag idee om in een project. Soms geef je een blad uit en ontstaat er een nieuw samenwerkingsverband.

  

Change Magazine communiceert sinds 2005 over verandering. Die van het klimaat is leidend, en de basis voor talloze maatschappelijke veranderzijpaden waaraan sindsdien aandacht is besteed. 'Onze maatschappij' veranderen is niet hoogdravend - wel ambitieus. Alsof je een tanker versneld van koers laat veranderen. Klinkt ondoenlijk, maar het kan. De technieken daarvoor zijn voorradig - dat is 'gewoon' een kwestie van de juiste keuze maken.

We hebben een keur aan techneuten die kunnen sleutelen aan deeltjes, programma's, machines. Techniek is een hulpmiddel, nooit leidend in veranderingen. De telefoon kwam er omdat we sneller de dokter wilden bereiken. Zijn komst leidde niet tot een revolutie in communicatie, maar was aanleiding voor mensen een revolutie teweeg te brengen.

Mensen zorgen voor een koerswijziging. Rebel is een club mensen die aan de knoppen zit van koerswijzigingen. Net zoals de redactie van Change Magazine - ook mensen. Verandering is durven andere paden in te slaan. Dat doen de Rebels, dat doen wij. Dit nummer is er het bewijs van. Ik ben er trots op en hoop dat we gezamenlijk meerdere tankers van koers kunnen laten veranderen.

Baud Schoenmaeckers
Hoofdredacteur