Aardgas!

Hans Bakker, directeur van The Bridge business innovators, rijdt op aardgas

"Er gaat een wereld voor me open sinds ik op aardgas rij. Aardgastankstations liggen meestal op bedrijventerreinen. Daar kom ik bij de pomp in gesprek met chauffeurs van strooi- en vuilniswagens en buschauffeurs. Zij hebben al volop ervaring met rijden op aardgas.

  
Ik heb mijn aardgasauto nu ongeveer een jaar. De prestatie van de wagen doet niet onder voor die van een 'traditionele' auto. Ik rijd ruim 60.000 kilometer per jaar voor mijn werk. In een hybride zou ik op de snelweg alsnog voornamelijk op benzine rijden en van elektrische auto's is de actieradius nog niet groot genoeg. Dus kwam ik bij aardgas (Mercedes Benz B180-NGT) uit. Dat geeft mij in ieder geval het gevoel dat ik op dit moment het uiterste doe om mijn uitstoot te verlagen, zeker nu ook groengas via het gasnet in Nederland beschikbaar komt. Ik betaal nu zo'n 78 cent per kilo aardgas. Deze wagen heeft een automaat en ik rijd zo'n 1/16 á 1/17. De bijtelling is maar 20 procent. Om de een of andere reden is aardgas in Nederland niet zo in de publiciteit. Zonde, want het is een schoon en economisch alternatief voor het rijden op benzine of diesel."

Dit artikel is onderdeel van het nummer Duurzame mobiliteit langs de meetlat, september 2010. Ontwikkelingen rond duurzame mobiliteit volgen elkaar in een razend tempo op en investeringen lopen in de miljarden. Tijd om de balans op te maken. Change Magazine legt in haar nieuwe publicatie duurzame mobiliteit langs de meetlat. Met wetenschappers, ondernemers en beleidsmakers nemen we de balans op.

13 september 2010

De artikelen van Change Magazine worden door onze eigen redactie vervaardigd. Ze zijn vrij te gebruiken, gaarne met bronvermelding. U kunt zich ook gratis abonneren op Change Magazine. Het volgende nummer ontvangt u zonder kosten in de brievenbus.