Duurzaam en klimaatbestendig bouwen

Duurzaam ontwerp

Nederlandse studenten verduurzamen huis in Detroit

Duurzaam wonen voor alle lagen van de bevolking. Met deze ambitie kochten drie Delftse studenten voor 1000 Amerikaanse dollar een huis in Detroit en startten een non-profit organisatie: The Motown Movement. Samen verduurzamen ze het vervallen huis en laten ze zien wat er mogelijk is.

Klimaat in de stad

Duurzame, slimme, flexibele, CO2-arme, ecologische stad? Is er verschil?

Slimme steden, ecologische steden, duurzame steden, intelligente steden – onderzoek van de TU Delft, de Universiteit van Fudan en de Universiteit van Westminster laat zien dat de termen conceptueel van elkaar verschillen en niet inwisselbaar zijn.

Herbestemming en nieuwe economie

Nieuwe functie voor Maastrichtse panden

Veel gemeenten staan voor keuzes en vraagstukken als zij geconfronteerd worden met (dreigende) leegstand. Het roer omgooien is niet altijd eenvoudig, maar biedt wel nieuw perspectief. Zo ook in Maastricht. De Maasstad koos jaren geleden voor een duidelijke richting. De gemeente boekte af op haar vastgoedportefeuille, consulteerde marktpartijen en experts én sloeg een nieuwe weg in.

Integrale gebiedsinrichting

'De rotonde van Nederland' moet op de schop

Het is de rotonde van Nederland: het gebied rond de A12 bij Utrecht. Tussen Oudenrijn en Lunetten ligt een knooppunt van wonen, werken, wegen en transport. Veertien partners werken samen om deze 'rommelzone' een duurzame toekomst te geven.

Zonne-, wind- en waterkrachtenergie

"Super-bomen" op zonne-energie in Singapore

Singapore's laatste staaltje technologie is eind juni in bloei gegaan - het zijn superbomen, van 50 meter hoog, op zonne-energie. De bomen staan in de stad Singapore, in de Bay South Garden, en zijn onderdeel van een landschapsproject.

Waterbeheer

Afvoercontrole over piekbuien

Sinds een paar jaar is er een toenemende vraag naar klimaatgerelateerde oplossingen, zegt Ad van 't Zelfde, innovatiemanager bij BAM. Het bedrijf ontwikkelt klimaatgerelateerde producten.

Dossiers

Klimaatbestendige steden

Met meer overstromingen, hittegolven en droge perioden door klimaatveranderingen komen steden onder druk te staan. Hoe passen steden zich aan klimaatveranderingen aan en waar zijn goede voorbeelden te vinden?

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Duurzame energie voor groene bodemsanering

Bij het saneren van de bodem is meer mogelijk. Groen saneren, oftewel op een duurzame manier de bodem saneren. Dat betoogt Johan van Leeuwen, projectleider Uitvoering bij SBNS. Technieken voor duurzame energie vergroenen het saneren.

Groen beleid

"Creëer meer ruimte voor duurzaam bouwen"

"Creëer meer ruimte voor burgerinitiatieven en duurzame bouwactiviteiten." Dat is een van de aanbevelingen van de Dutch Green Building Council voor de partijprogramma's van de landelijke politieke partijen.

Energie en beleid

"Burger vertrouwt groene subsidies niet meer"

Een plotselinge stop op de energiesubsidie voor maatwerkadvies zorgt voor wantrouwen bij consumenten. Een consistenter beleid kan burgers beter aanzetten om energie te besparen, stelt Hans Haring, wethouder van o.a. Milieu van de gemeente Zoetermeer.

Energiebesparing

Energiezuinig wonen: verleid consument financieel

Bij investeringen in energiezuinige woningen worden consumenten vooral verleid door financieel gewin. Er is een kleine bereidheid bij consumenten om extra te betalen als dit op lange termijn energiebesparing oplevert.

Duurzame ontwikkeling

Kilimanjaro: proeftuin voor duurzame ontwikkeling

De Kilimanjaro is een symbool van klimaatverandering: de witte top is bijna verdwenen. De interactie tussen klimaat, toerisme, landbouw en sociale omstandigheden maken de berg een proeftuin voor duurzame ontwikkeling, stelt Pim Martens.