Column

De combinatie van zonnepanelen en sneeuw ...

Door Peter Tromp, beleidsmedewerker duurzame energieproductie bij de gemeente Haarlem

Heel mooi die sneeuw, maar als zonnepanelen-eigenaar kun je mogelijk ook een hekel aan sneeuw krijgen. Zonnepanelen en sneeuw gaan namelijk niet zo goed samen: de sneeuw laat geen enkel beetje zonlicht door! Resultaat: elektriciteitsproductie nul komma nul. En op een mooie, onbewolkte winterse dag kan de elektriciteitsproductie van onze 10 zonnepanelen toch al gauw 4 kWh zijn, ongeveer 40% van onze elektriciteitsbehoefte van die dag. 

Iedereen wordt geacht de stoep van zijn/haar huis sneeuwvrij te houden/maken. Maar hoe zit het met het sneeuwvrij houden van zonnepanelen? Als ongekroonde zonnekoning van Haarlem word ik geacht het goede voorbeeld te geven. Vandaar dat ik zaterdagmorgen mijn zonnepanelen sneeuwvrij heb 'laten' maken (zie foto onder). Resultaat: weer een stevig terugdraaiende elektriciteitsmeter.

   

 

 

 

 

 

 
Een waarschuwing is echter wel op zijn plaats: het is niet zonder gevaar om de zonnepanelen sneeuwvrij te maken! Het kan levensgevaarlijk zijn je op een besneeuwd dak te begeven, je moet uitkijken dat de dakbedekking niet beschadigd raakt of dat de kunststofbedrading van de panelen kapot gaat (door de zeer lage temperaturen worden dakbedekking en kunststofbedrading erg bros). En een lekkage is wel het laatste wat je wilt met deze weersomstandigheden ...

Mocht je besluiten de panelen sneeuwvrij te (laten) maken, dan doet zich het volgende dilemma 's ochtends aan. Wat krijgt voorrang: het sneeuwvrij maken van de stoep of de zonnepanelen ...?

09 februari 2012