Kaart van inheemse Amazone stam

Samen met de Surui heeft Google Earth een culturele kaart van de Braziliaanse stam gemaakt. Het is een digitale tool waarmee de stam hun kennis kan delen en vergroten en illegale kap kan tegengaan. De kaart is tijdens een side-event van Rio+20 in Brazilië gelanceerd.
 

Door Daniëlle van Gils

De 'kaart' is een collectie van foto's, video's en 3D-materiaal van het territorium van de Surui, in het westen van Brazilië, in de staat Rondônia, bij de grens met Bolivia. Via www.paiter.org en Google Earth is de kaart te bekijken. "Het project laat de waarde van onze cultuur via Google aan de wereld zien", vertelt Almir, het hoofd van de stam, tijdens de presentatie van de kaart, bij AFP. Het was Almir die vijf jaar geleden tijdens een bezoek aan de VS het idee aan Google voorstelde. Almir is in het bijzonder trots op de bijdrage die de jongeren van zijn stam maakten voor het project.

Voor Google is het nieuw project. "Dit is baanbrekend voor Google", vertelt Rebecca Moore, Google Earth Outreach leider, bij AFP. "De Surui en Google werken samen om de wereld over het bos te vertellen. (...) Als je over hun territorium vliegt, zie je dat het een prachtig bos is, maar ook dat het door ontbossing wordt omgeven." De methode van Google kan ook andere inheemse stammen helpen. Voor twee andere stammen, buren van de Surui, is een soortgelijk project gepland. De Surui kunnen dan hun buren helpen bij het gebruiken van de technologie. Moore: "We hopen dat deze kaart de eerste in een rij van kaarten in de komende jaren zal zijn."

Het project is specifiek tijdens Rio+20 gepresenteerd, om bewustzijn te creëren voor duurzaam gebruik van bossen en om de manier van leven van inheemse stammen te behouden.

Surui

De Surui stam leeft in het oosten van de provincie Rondonia in Brazilië en kwam pas in 1969 met de buitenwereld in contact. Die eerste ontmoeting bracht ziektes en ontbossing met zich mee; later contact hielp mee bij het instandhouding van de cultuur en bescherming van het milieu en de natuur.

19 juni 2012

Bron citaten Almir en Rebecca Moore: AFP - Google launches cultural map of Brazil's Amazon tribe